Sinds 1980 werkt Compassion in Peru. Momenteel nemen er 82.825 kinderen deel aan projecten. Compassion heeft er 242 projecten.
In 2003 is het Child Survival Programma gestart. Dit heeft ten doel om de meest kwetsbare (zwangere) moeders en baby’s te helpen om te overleven.

Wat houdt een Moeder- en babyprogramma in?

Via het Moeder- en babyprogramma wordt begeleiding gegeven rond de zwangerschap, geboorte en eerste kwetsbare jaren van het kind. Denk daarbij aan alle benodigde medische controles en handelingen, onderwijs over hygiëne en alles wat een jonge moeder moet weten voor het verzorgen en opvoeden van een baby. Daarnaast krijgen moeders hulp bij het leren van een vak en opstarten van een eigen bedrijf of het vinden van een baan.

Ambo en Huancachupa

In Ambo heeft het programma vier jaar gedraaid (2018 t/m 2022). Zo’n 15 vrouwen per jaar hebben het programma doorlopen. Om een beeld te geven: de totale kosten voor de opstart en eerste jaar van dit project bedragen 12.000 euro. Daarna bedragen de kosten zo’n 7.000 euro per jaar. Het Moeder- en babyprogramma in Ambo hebben we vier jaar lang financieel ondersteund. Hier is een nieuw project voor in de plaats gekomen. Vanaf 2023 steunen we het Moeder- en babyprogramma in het plaatsje Huancachupa.


Pachitea

Van 2018 t/m 2022 heeft Perspectief een aantal studenten financieel ondersteund. Nadat de studies zijn afgerond is besloten een derde Moeder- en babyprogramma te ‘adopteren’. Dit is het programma in Pachitea geworden!

Amarilis

Amarilis ligt op een steenworpafstand van Ambo. De kerk in Amarilis is gesticht in 2001 en heeft 130 leden. Wekelijks komen er 200(!) kinderen in de dienst. De kerk werkt sinds 2012 samen met Compassion. Maar liefst 788 kinderen zijn/worden hier door Compassion ondersteund.

De sociale context is schrijnend: kindermishandeling, mishandelde vrouwen, discriminatie, kinderen die alleen thuis zijn omdat de ouders naar het werk moeten en kinderen met weinig zelfvertrouwen.

Het Moeder- en babyprogramma is in 2017 gestart (uit andere fondsen) en wilde in 2018 - het jaar van onze reis - graag een vervolg voor 15 moeders die konden instromen. We steunen dit project sinds 2018.

Hoop voor de allerarmsten

De projecten in Ambo en Amarilis hebben we met eigen ogen gezien en de moeders met hun baby's ontmoet. Het is geweldig om te zien dat dankzij deze projecten er nieuwe hoop is voor de allerarmsten!

Een 14-jarige moeder over het Child Survival programma